Litereet – juni 2019

Leesvoer over pesten (1)

Literatuur is in staat compassie te bewerkstelligen. Literatuur kan ons innerlijk laten bewegen. Literatuur opent belevingswerelden van anderen, dat geldt zowel voor pesters als voor hun slachtoffers. Pesten komt helaas nog overal voor, in het gezin, in de klas, op het werk, in de wereld. De meeste mensen weten gevoelsmatig globaal het verschil tussen treiteren en plagen te onderscheiden.

Omdat er recent in Nederland weer dodelijke pestslachtoffers zijn gevallen gaat het eerste literete bericht van juni 2019 over dit thema. Pesten is van alle tijden helaas, maar wat mij betreft niet meer van ‘overmorgen’. Immers waar hoop is, is leven!

In Nederland proberen we her en der elkaar goed op te voeden en aan te spreken op vervelend gedrag. In de Week Tegen Pesten najaar 2019 (23 tot en met 27 september) gaat het om het volgende: Wees een held, met elkaar. Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de groep is een held: leraar én leerlingen. Het gaat echter niet alleen om schoolsituaties, ook op de werkvloer wordt er in Nederland volop getreiterd, buitengesloten, belachelijk gemaakt en erger…

Er was ook een Dag Tegen Pesten 2019, namelijk dit voorjaar, afgelopen 19 april. Dit is allemaal heel erg goed bedoeld, maar de echte, strontvervelende pesters houden daar natuurlijk totaal géén rekening mee. Daarom is elk willekeurig moment op elke dag een goed moment om hier aandacht aan te schenken, vind je ook niet? Je bent het vast met me eens.

Zou jij het trouwens zelf leuk vinden om getreiterd te worden, om mishandeld en bedreigd te worden? Geslagen? Buitengesloten? Belachelijk gemaakt? Vernederd? Néé natuurlijk, dat lijkt je helemaal niet tof. Het is voor iedereen, voor mij maar dus ook voor jou, de allerbeste reden vandaag nog te veranderen van een zielige, miezerige pestkop naar een held. We hebben dat heus in ons, geloof me.

Of heb je er misschien juist meer dan genoeg van, dat je steeds maar weer getreiterd wordt, mishandeld, bedreigd, geslagen, buitengesloten en belachelijk gemaakt? Ja, dat geloof ik ook graag. Het is ook echt helemaal niet leuk. Pesten is geen spelletje. Die slogan is een waarheid als een koe.

Er wordt maar al te vaak gezegd: “doe dan eindelijk iets terug”… maar, dat is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien worden sommige pestacties zo verschrikkelijk achterbaks en geniepig ‘onzichtbaar’ uitgevoerd, dat het welhaast onmogelijk lijkt om er iets aan te doen.

Toch kunnen we op z’n minst proberen onze directe omgeving te beïnvloeden. Dat vraagt enige moed en vooral inlevingsvermogen ofwel empathie van ons allemaal.

Verhalen kunnen ons hierbij helpen, om meer te leven vanuit compassie met elkaar. Een voorbeeld van dit soort verhalen is de populaire Netflix-serie 13 reasons why. Deze serie vertelt zeer indringende, aangrijpende verhalen over treitergedrag van pubers op een middelbare school, pestgedrag dat uiteindelijk leidde tot de zelfmoord van Hannah, een tienermeisje.

Hoe maak ik hier nog een ‘leuk’ litereet artikel van? Gezelliger wordt het vandaag niet meer, sorry, maar ik besluit wel met een aantal goede leestips: zie hieronder een aantal mooie exemplaren uit de jeugdliteratuur gelinkt aan het thema PESTEN.

Hoe overleef ik de brugklas – Dreadlocks & Lippenstift –
Morgenster – Elke dag een druppel gif –
NEE – Het Gym – Tirannen

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190531_00108175/dood-van-gepeste-scholier-marwan-15-zorgt-voor-veel-beroering #marwan

https://www.stoppestennu.nl/pesten #stoppestennu

https://portal.eo.nl/over-de-eo/pers/artikel/2019/01/bert-van-leeuwen-maakt-nieuw-programma-over-pesten-op-de-werkvloer/ #pestenopdewerkvloer

SIRE campagne tegen algemene hufterigheid #doeslief

Weet jij nog een goed (jeugd) boek over PESTEN? Laat je reactie achter via mijn website. Mensen, laten we onze innerlijke helden activeren. Laten we boeken lezen. Laten we ons proberen in te leven in die andere, ‘rare’ ander. Toe, heb compassie. Wees mijn held. #doeslief.

Liefs, An.

7 gedachtes over “Litereet – juni 2019

 1. Je noemde de Netflixserie al. 13 reasons why. Ik heb het boek. Zeer aangrijpend. Die mag absoluut op die boekenlijst. Pesten is een gigantisch probleem. Goed dat je er aandacht aan besteedt. Zelfs als we niet pesten, zouden we meer op onze woorden moeten letten. We krenken, schofferen en beledigen zo snel lijkt het soms. Wat is er mis met vriendelijkheid, compassie en aandacht voor de ander?

  Liked by 1 persoon

 2. sies02

  Ha An,

  Een heel goed stuk over pesten. Pesten kan zo erg zijn! En soms weet iemand niet eens dat hij/zij pest. Ik vergeet nooit dat wij in ons team een heel jonge collega kregen. Een “typje”. Eigenwijs, en niet heel erg slim. We hebben haar min of meer buitengesloten. Niet met opzet. Niet om te pesten. Maar meer van…oh, daar heb je haar weer. Daar hadden we geen tijd voor. Wij hadden ons werk te doen. Pas jaren later, achteraf, besef ik dat het eigenlijk pesten was. Iemand had wel de tijd moeten nemen om met haar te praten. Te vertellen dat er in ons team bepaalde “rituelen” waren. Bepaalde waardes hoog lagen. Iemand had haar moeten vertellen dat ze stiekem uitgelachen werd als haar gedrag anders was dan dat van “ons”. Die iemand had ik kunnen zijn. Helaas, ik was zelf nog niet slim genoeg om e.e.a. te doorzien. Jammer. En het spijt me nog steeds.
  Pesten kan dus ook heel klein zijn. Klein of groot, pesten mag niet, kan niet, hoort niet. Dus opletten met ons allen. Alert zijn. En ingrijpen, indien nodig. Hoe moeilijk dat ook kan zijn. Dank je wel voor je artikel!
  Liefs, Antonia.

  Liked by 2 people

 3. elsjeveth

  Beste An

  Helemaal eens met de andere schrijvers. Blijf alert en herken ook de pestkop in jezelf. Soms sluipt iets er ongemerkt in. Een kwetsende opmerking met een lach gemaakt kan heel hard aankomen.

  Elsje

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.