Litereet – juni 2019

Heerlijk, we zijn onderweg naar de zomer!

Als de zomertijd weer is begonnen, dan sta ik mezelf meestal toe om iets meer boeken aan te schaffen dan gewoonlijk. Ik weersta bovendien de neiging om mezelf te verontschuldigen hiervoor en gedachten zoals deze: ‘ik ben niet verslaafd aan drank/drugs/sigaretten en daarom mag ik best een extra boek’… Als ik daarentegen wél verslaafd zou zijn aan al die dingen, dan zou ik waarschijnlijk juist extra boeken nodig hebben, om daarvan af te kunnen geraken. Leesvoer inslaan is dus een onvermijdelijke activiteit, zeker aan het begin van een aantal relatief rustige zomerweken.

Litereten in de zomer is een van de fijnste dingen die er zijn, vind ik. Ook ben ik van plan het grote Europaboek nog eens fijn te herkauwen, bij voorkeur liggend in het gras, als voorbereiding op een aantal literatuurlessen in de vijfde klassen. “Mijn beste werk moet ik nog schrijven,” beweerde Ilja Leonard Pfeijffer in HP de Tijd in een interview en daarom verheug ik me nu al op zijn volgende werk.

In het Blad bij NRC van afgelopen mei kun je een mooi dubbelinterview lezen, met Ilja en Stella – een schitterend en erudiet stel. Ilja Pfeijffer is classicus en promoveerde op de Griekse dichter Pindarus. In 1998 debuteerde hij als dichter en met zijn roman La Superba won hij de Libris Literatuur Prijs. Zijn nieuwste werk Grand Hotel Europa wordt alom geroemd en geprezen. Journalisten van HP de Tijd noemen hem De grote Eén in Schrijversland. (Dat vind ik een heel klein beetje overdreven, omdat er zich wel meer ‘grote’ jongens en meisjes onderscheiden in de Nederlandstalige literatuur). Ilja’s partner, Stella Seitun, is kunsthistorica en zij promoveerde op het werk van Francesco Fanelli. Zij is werkzaam als onderzoeker.

In de afgelopen weken werd vanuit meerdere hoeken op social media nog eens het nut van ‘lekker lezen’ onderstreept door deze en gene. Eén daarvan is Esmee Buijze, die een TED-talk heeft gehouden over de kracht van lezen. Eén van de voordelen is volgens haar een betere mentale gesteldheid. Ik kan me vinden in alle genoemde voordelen. Zie het YouTube-fragment hieronder:

Esmee Buijze – TED Talk

Mijn schooljaar als docent Nederlands zit er bijna op, nog een week of twee vergaderingen door ploeteren en excursies begeleiden en dan is het weer zomervakantie. Alle externe poëzieprojectjes op de basisscholen zijn weer klaar, alle toetsen van de onderbouw zijn net voor de deadline toch nog nagekeken, de cijfers weer ingevoerd, de herexamens van de vijfdejaars beoordeeld en opgestuurd naar de tweede corrector …

Mijn leerlingen hebben in het afgelopen schooljaar alle filmpjes wel gezien van Arnoud Kuijpers, een collega ‘in het veld’ met een eigen YouTube-kanaal. Hierboven noemt ook hij het nut en het belang van lezen. Inmiddels zijn de laatste lessen Nederlands gevierd met een traditioneel kopje thee en een traktatie voor al die lieve, originele, knappe, intelligente, leuke, dwarse, eigenwijze, onuitstaanbare, karakteristieke, puberale, mooie, geweldige, fantastische, brutale, verlegen en talentvolle jongeren.

Het is tijd voor wat bezinning en rust. De TAO van Poe kreeg ik vorig jaar na de diploma-uitreiking van een mentorleerling – Stef heet hij, een sympathieke jongeman die zijn middelbare schooltijd succesvol heeft afgerond. Het is één van mijn lievelingsboeken momenteel. Poeh is het soort beer, waar ik erg veel van houd, want hij is altijd zichzelf en zijn hele wezen drukt de oude Chinese beginselen van het Taoïsme uit. Dit soort wijsheid kan ik echt heel goed gebruiken, na zo’n intens schooljaar.

Ik ben ervan overtuigd, dat er voor iedereen wel een aantal bijzonder wijze dingen in te vinden zijn, of je nu wel of niet op vakantie gaat:

Ik ben ik / En jij bent jij / Dat weten we allebei; / Maar als je nu de dingen doet / De dingen die jij kan, / Dan vind je heus de Weg vanzelf, / En de Weg komt achter je an!

Liefs, An.

2 gedachtes over “Litereet – juni 2019

 1. sies02

  Ha An,
  Als je dan toch een boekenpakket samenstelt voor de vakantie, stop er dan nog eentje bij. Heel anders dan Pfeiffer, maar zo goed. Hex van Thomas Olde Heuvelt. Een ware verrassing. Zo’n jonge kerel, die dit boek kan verzinnen! Ik was verbijsterd omdat ik het zo goed vind. Het is niet mijn genre. Of ik zijn volgende boek ( Echo) zal lezen, weet ik nog niet. Wel weet ik dat hij uniek is in zijn soort in Nederland. En als je dan ook nog leest in hoeveel talen het al is uitgekomen! Ik ga niet gauw naar een signering, maar voor zijn 2 boeken heb ik dan toch een handtekening. Overigens heb ik die moeite ook genomen om een handtekening van Vantoortelboom te krijgen. Een geweldig schrijver. Liefs, Antonia.

  Liked by 1 persoon

  1. Lieve Tonny,
   Wat een super toffe boekentip! DANK JE WEL. Hex en Echo zijn inderdaad geweldige boeken en ik denk dat met name jongeren zeker aangesproken zullen zijn door deze originele, verrassende boeken. Thomas Olde Heuvelt heeft trouwens van Stephen King persoonlijk een compliment mogen ontvangen voor zijn werk. Dat is helemaal top natuurlijk. Ik zal je tip weer ter harte nemen, deze boeken neem ik na de vakantie in elk geval mee de klassen in en misschien probeer ik ze ook nog te litereten. Veel liefs terug en nogmaals dank voor je suggestie. Groetjes, An XX.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.