Litereet – juni 2019

Hallo Lezers,

Het laatste berichtje van juni is een kort verslag van een literaire zomeravond met de sympathieke schrijver van het alom bejubelde Meester Mitraillette, namelijk Jan Vantoortelboom. Hij las vanavond een paar fragmentjes voor uit zijn nieuwe roman Jagersmaan, in De Drvkkerij, de allermooiste boekhandel van Nederland (in Middelburg). Jan van Damme, een bekende journalist hier in het Zeeuwse, stelde hem interessante vragen over zijn nieuwe boek en over zijn schrijverschap, waaruit o.a. bleek, dat schrijven pure noodzaak is voor Vantoortelboom, aangezien hij zijn schrijven vergeleek met drinken.

De auteur gaf een aantal autobiografische elementen prijs, die te herleiden zijn naar een terugkerend thema, namelijk de onmogelijkheid van een goede relatie tussen een moederfiguur en een mannelijke hoofdpersoon. De schrijver vertelde ook over zijn huidige, gelukkige en intens drukke leven, samen met zijn vrouw (die huisarts is) en hun vier kinderen. Ook heeft hij inmiddels een mooie baard gekweekt.

Dat hij daarnaast ook nog tijd vindt om prachtige boeken te maken is eigenlijk wonderlijk en getuigt van veel discipline. De avond in De Drvkkerij vloog voorbij en je raadt al met welk boek ik straks de nacht in ga…

Jagersmaan

Victor Vanheule moet zijn geboortedorp Elverdinge verlaten, door de armoede en de schande van een onwettelijke dochter, voor wie hij geen vader kan zijn. Victor neemt de boot naa rAmerika, maar spoelt aan in Ierland. Het is 1922: er woedt een burgeroorlog met een versplinterde Ierse Republikeinse Broederschap. In zijn poging een nieuw leven te beginnen, wordt Victor opnieuw dwarsgezeten. Als hij een jong meisje alleen aantreft na de executie van haar vader en ze beiden gevaar lopen, ontstaat er tussen hen en broze band die in stand gehouden wordt door een verbeten vertrouwen in hun redding. Het personage Victor zullen lezers van zijn andere meesterwerk herkennen.

Hartelijks, An.

5 gedachtes over “Litereet – juni 2019

 1. sies02

  Ha An, Fijn dat je aandacht besteed aan Vantoortelboom. Zijn boeken zijn juweeltjes. Het lijkt alsof hij in zijn verhalen veel over zichzelf verteld. Ieder nieuw boek van hem wordt door mij altijd direct gehaald. Zijn schrijfwijze is heel bijzonder. Soms heel gewone spreektaal. Vaak ook prachtige zinnen. Die mengelmoes maakt de boeken zo wie zo heel fijn om te lezen. Blij dat hij er is, dat hij schrijft. En…dat ik zijn boeken heb leren kennen dankzij de boekhandelaar van Het Paard van Troje. De mooist klein boekwinkel van Nederland! Liefs, Antonia.

  Liked by 1 persoon

  1. Dank je wel voor je leuke reactie! Het Paard van Troje verbergt vanzelfsprekend allerlei schatten en rijkdom. Ik ben ook blij met de kennismaking met zijn boeken, ik ben begonnen aan Jagersmaan – mooi en meeslepend. Wat je zegt over het taalgebruik herken ik zeker. Veel liefs terug XX

   Like

  2. Jan Vantoortelboom

   Beste Antonia, dit is werkelijk hartverwarmend om te lezen. Een van de mooiste tekstjes dat ik ooit over mijn schrijverschap heb gelezen, heel invoelend ook, want ik vertel inderdaad veel over mezelf in die boeken. In de hoop dat mijn kinderen, in verre toekomstige tijden, hun vader weer mogen vinden.

   Liked by 1 persoon

   1. Beste Jan,
    Hartelijk dank voor je reactie, ik voel me zeer vereerd dat je reageert via mijn website. Ik denk dat je reageert op de reactie van Antonia (Tonny Sies). Als schrijver zul je steeds opnieuw opstaan in je verhalen en een ieder die jouw verhalen verstaat zal je terug vinden.
    Groetjes, An Tonia.

    Like

   2. sies02

    Beste Jan. Jouw eerste boek maakte zoveel indruk op mij, dat je volgende boeken direct door mij gekocht werden. En jouw kinderen gaan je beslist vinden, in verre toekomstige tijden. Ik wacht op je volgende boek!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.