Litereet – september 2019

Hallo Lezers,

Lees hieronder over het aanstaande debuut van Anna de Bruyckere, bij uitgeverij Cossee in Amsterdam.

Blue notes van Anna de Bruyckere

Er was eens

Er was eens een jonge vechter, die alive and kicking iemand probeerde te worden. Ze ontdekte verrast, dat ze al lang een heus iemand bleek te zijn. Niet zomaar iemand, maar een dichterprinses, aldus een Facebook-volger die haar die bijnaam gaf.

Zo gaat dit sprookje in mijn ogen.

Op een regenachtige, late septembermiddag parkeer ik haastig mijn fiets en ben ik ontzettend nieuwsgierig naar de afspraak die ik heb, met de talentvolle, sprankelende dertiger in De Vriendschap in Middelburg. Ik herinner me, dat Anna de Bruyckere een paar jaar aan boksen heeft gedaan en dat is ook hoe ik naar haar kijk, als een karaktervolle strijder. Ik heb haar een tijd niet gesproken en ze heeft groot nieuws. “Er komt iets moois aan,” lacht ze, als ik haar begroet en ik wil heel erg graag haar verhaal horen. Haar handdruk voelt stevig.

Anna in de ring

In Zeeland kennen we Anna de Bruyckere al langer. Ze schreef tientallen gedichten voor de Gemeente Middelburg, stond dit jaar met twee stukken op het Zeeuws Eenakterfestival en met een derde stuk in de Oostkerk, met teksten waar componist Christian Blaha de muziek voor zangtrio, pianotrio en spreekduo voor componeerde. Ze schreef vijfhonderd gedichten samen met haar schrijfvriendin Marie Meeusen onder het motto ‘elke dag één’, ze was actief als dichter in steden als Antwerpen en Amsterdam, tijdens evenementen zoals De nacht van de filosofie, en binnenkort weer op Spoken Word-avonden en Poetry Slams.

Brood op de plank

“Ik vind het ook superleuk om snelgedichten te maken tijdens speciale avonden, dan sluit ik op een ludieke manier de avond af voor een groep mensen,” vertelt Anna met een grijns op haar gezicht. Ik wéét, dat zij hier razendknap in is en ik zie hoe het plezier er vanaf spat. “Dus scholen, organisaties en instellingen kunnen je boeken voor een voordracht?” vraag ik ten overvloede. Dat kan prima, zo blijkt, er moet immers ook brood op de plank. Ze lacht geheimzinnig, als haar vroegere, tijdelijke werkzaamheden als postbode ter sprake komen. “Ja, dat heeft me zeker geïnspireerd, ik vertel er zo meer over…” 

Multitalent

Anna de Bruyckere is behalve Middelburgse stadsdichter ook schrijver en theatermaker, die is opgeleid als filosoof en econoom. Ook werkt ze als copywriter, conceptontwikkelaar en (workshop)docent.

“Oh ja. Ik zing ook, tegenwoordig. Ik vind zingen heerlijk!” 

Deze literaire en muzikale duizendpoot geeft workshops poëzie op diverse scholen in het Zeeuwse.

“Zo leuk, dan krijg ik allerlei reacties van die leerlingen, die zeggen dan bijvoorbeeld dat ze ineens zien wat er eigenlijk op papier staat… omdat ik het op een bepaalde manier voordraag. Gedichten écht goed lezen is een kunst apart hoor. En dan zien wat de leerlingen zelf op papier krijgen, heel gaaf,” zegt Anna. Ze krijgt zeker waarderende, enthousiaste reacties op haar voordrachtskunsten.

Muzikale taalexperimenten

Ik wil meer weten over haar muzikale experimenten, voordat we het gaan hebben over haar échte, grote nieuws. Er zit muziek in taal,” ratelt Anna, “verzen, liedjes, voordracht…alles beweegt in vergelijkbare stromen.”  Ze vertelt, dat ze graag werkt met een regisseur en met muzikanten. “Een goed gedicht vertelt zichzelf, maar ik hou ervan me te bewegen in taal.” Ik kan haar niet bijhouden, want deze jonge vrouw vertelt veel meer en diepgaander dan ik hier kan noteren in vijfhonderd woorden.

Dichterprinses Anna

Nu moét ik echt weten, wat het grote nieuws is, ik ontplof bijna van nieuwsgierigheid. “In het kort ging het ongeveer zo…” begon Anna. “Ik kwam per stom toeval in contact met uitgeverij Cossee, grappig genoeg op precies dezelfde dag dat een bevriende beeldend kunstenaar en boekhandelaar me over de uitgeverij vertelden en aanboden om me eens bij hen te introduceren als ik dat ooit wilde. Na die eerste ontmoeting zijn er ook nog eens wat gedichten van mij op mysterieuze wijze op het bureau beland van de uitgever in Amsterdam en van het één kwam het ander. Binnen een week kreeg ik de vraag van de uitgever, om toch zeker iets meer op te sturen. Ik schrok me wezenloos. Toen dacht ik – met de nodige krachttermen die je zelf mag invullen – wég met mijn irritante faalangst en mijn vervelende perfectionisme. Ik stuur dat manuscript gewoon op. De uitgever vond het erg mooi. Zo is het ongeveer gegaan.”  Ze zucht diep.

“De werktitel is Brievenbusblues…” 

Debuut in 2020

Ik feliciteer haar hartelijk, met dit fantastische debuut in het vooruitzicht, in 2020 en bij niemand minder dan Uitgeverij Cossee, gevestigd te Amsterdam. Wat de toekomst betreft, dichterprinses Anna heeft volgens mij nog een compleet oeuvre in de pen, met verzen én liedjes. Haar lezers lezen vast en zeker nog lang en gelukkig.

Met dank aan Anna de Bruyckere, 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.