Meet & Greet Badia Et-Talabi over TAAL

Badia Et-Talabi is niet bang om te zeggen wat zij vindt, zij wordt alom bewonderd op Facebook. Zij wordt herkend op straat door haar fans in Zuid-Nederland, die van haar houden om haar sterke teksten, haar humor en haar lef. Badia inspireert, door haar authenticiteit en haar gevoel voor rechtvaardigheid. Ze is een trotse, alleenstaande moeder, die haar vier kinderen opvoedt en die ook haar lezers voedt, met liefde voor de mensheid. Ik denk dat we nog veel van haar zullen horen. Lees hieronder haar gastcolumn.

Fotografie: Badia Et-Talabi (Facebook 2019)

De eerste woorden die ik schreef, waren “Ik ben geen vrouw!”

Het was in mijn dagboek en naar mijn vader gericht. Hij vond dat ik best wat anders mocht aantrekken, mijn heupen en borsten waren zichtbaar en dat was geen meisje meer, wat hij zag.

Nee, hij zag een heuse lady! En ik moest er niks van weten, mijn moeder zei dat hij me met rust moest laten. Maar ik was zo gevoelig, rende naar boven en pakte mijn dagboekje erbij. Ik schreef driftig dat papa me met rust moest laten!

En ik wist even niet wie ik dan wel was. Ik drukte met mijn wijsvinger in mijn heup; een klein bultje dat inderdaad uitstak. En de korte T-shirtpyjama ruilde ik in voor een spijkerbroek. Het kledingstuk dat later symbool zou staan voor de kracht die ik in mijn benen heb. Want eerlijk is eerlijk, ik heb echte fietsbenen. En die komen mooi uit in goede jeans.

En zo zocht ik al schrijvend naar Badia, het meisje dat al zo jong vrouwelijk werd en de ernst hiervan begon in te zien. Zag sensualiteit als iets wat mij in de weg stond, koos ervoor om trots te zijn op mijn vormen, maar er niet mee te pochen. En die heupen kwamen goed van pas, maar liefst vier kinderen hebben in mijn buikje gewoond en in mijn boekje gestaan.

Ik schrijf vandaag met het gevoel dat jezelf zijn, een kracht op zich is. En de literatuur opende een wereld voor mij, van mythologie en vrouwen, die dankzij hun vrouwelijkheid de wereld ontstegen als godin.

Soms zie ik mijzelf zo, vooral wanneer ik nee zeg tegen alweer een huwelijksaanzoek. En vandaag zeg ik ja tegen jullie, mijn lezers aan de andere kant. Dat maakt mij gelukkig. En goddelijk tegelijk.

Veel liefs van Badia

Fotografie: Badia Et-Talabi [Facebook, 2019]