Meet & Greet Sophie Dijkgraaff

Sophie Dijkgraaff is een dijk van een schrijfster, haar naam is bekend bij een enthousiast publiek. Zij is een literete, bekende en geliefde columniste, schrijfster en dichteres, o.a. via Facebook en haar eigen website. Ook heeft zij een aantal mooie bundels op haar naam staan. Hieronder vind je de link naar haar website.

www.sophiedijkgraaff.nl

Kriebels

Sinds ik columns schrijf, groeit mijn liefde voor taal. Urenlang kan ik filosoferen over het toevoegen of juist verwijderen van één woord. Dergelijke ingreep kan namelijk het gevoel over het beschrevene compleet veranderen. Om me heen hoor ik anderen ook spelen met taal. Het verhaspelen van spreekwoorden is mijn favoriet. Ook kan ik nieuwe woorden die spontaan ontstaan waarderen. Twee voorbeelden hiervan, intussen aan de Van Dale toegevoegd: phablet (tablet waarmee men tevens kan telefoneren) en flexiseksueel (afwisselend hetero- homo- en biseksueel). Het gebruik van taal heeft ook een andere kant. Ik krijg nergens zo’n jeuk van als het ongepast gebruiken van verkleinwoorden. Laatst was ik op een feestje waar ik in gesprek raakte met twee vrouwen. Uitbundig vertelden ze over hun ‘leventje’. Ze hadden net een vakantietje achter de rug en binnenkort gingen ze nog eens met hun mannetjes. In de tussentijd pakten ze nog wel een zonnebankje want een witte tint “Mijn hemel, dat oogt zo ongezónd!” Zo oreerde het stel giechelend verder onder het genot van een “Oh, wat lekker, een roseetje!”. Al snel voelde ik zo’n jeuk opkomen dat ik aan het duo ontsnapte door het fingeren van hoge nood. Nog een jeukwoord: debatje. Onze parlementsleden hebben er een handje van Haagse zaken te verkleinen tot minuscule problemen die ze dan gaan bespreken in een ‘debatje’. Geloof me, als de term valt, voel ik me als inwoner van ons – verder mooie land – niet serieus genomen. Of, moet ik de parlementsleden niet serieus nemen? Dat kan ook. Misschien moet ik dat wel eerder. Voordat u een verkeerde indruk van mij krijgt, ik ben niet foutloos. Sterker nog, als mijn vriendin niet regelmatig mijn schrijfsels zou nakijken op taalfouten had ik allang geen lezers meer. Maar kunnen we op zijn minst afspreken dat we verkleinwoorden alleen gebruiken als het onderwerp écht klein is?

©Sophie Dijkgraaff