Zicht op Media (2014 – 2015)

Er was eens een lichtvanger in Zeeland.

De prachtige plaatjes op deze pagina behoren toe aan S.M.H. (Scott Maarten Hefti) Zeeland Fotografie: Silvi de Lange en Scott Maarten Hefti (destijds uit Brouwershaven) met wie ik een tijdje mocht samenwerken. De samenwerking verliep vooral digitaal, ik heb hen een keer in werkelijkheid ontmoet. Scott is inmiddels verhuisd naar het buitenland en/of op reis; hij maakt nog altijd mooie foto’s, net als Silvi.

Deze teksten en de Photopoems verdienen een mooie plaats in mijn Galereet; ik heb enerzijds simpelweg een jaar lang ‘gratis’ als PR-medewerker gefungeerd voor Silvi/Scott en anderzijds heb ik hiervan enorm veel geleerd! Daarvoor kan ik hen achteraf alleen maar dankbaar zijn.

De teksten hieronder publiceerde ik bij de “Foto van de Maand” in het (digitale) blad Zicht op Media. Ik mocht voor deze edities de stukjes schrijven, de totale oplage was 50.559 ex. (2 edities). Goeree Overflakkee (oplage 22.038) en Schouwen-Duiveland & Tholen (oplage 28.521). Bron: http://www.zichtop.nl Deze teksten schreef ik in 2014 – 2015. Onze samenwerking duurde tot en met het najaar van 2015. De eerste tekst heet De Zeelandbrug van Silvi. Ik heb deze tekst helaas zelf niet meer, die is waarschijnlijk wel te vinden in het archief van Zicht op Media, maar wel is hier de foto:

S.M.H. Zeeland Fotografie (2015)

De tweede tekst in Zicht op Media en foto van Silvi de Lange uit Brouwershaven, hieronder heb ik Hollands Meesterwerk genoemd. Die tekst heb ik gelukkig wel terug gevonden. 

Hollands Meesterwerk

Silvi de Lange bewijst weer, dat ze op weergaloze wijze deel uitmaakt van de moderne Hollandse Meesters. Haar camera penseelt het huidige landschap van Sirjansland als liefdevolle herinnering aan andere tijden: Het schilderachtige dorpje vormde voor 1288 een geheel met Dreischor, maar na de stormvloed destijds scheurde het los. In 1305 werd de grond geschonken aan ambachtsheer Jan, vandaar de naam. Deze Jan was Jan van Beaumont, graaf van Blois. Hij bedijkte het gebied in 1305. Het typische Hollandse natuurlandschap grenst in het noorden aan het Grevelingenmeer. Het agrarische dorpje op Schouwen-Duiveland telt maar iets meer dan driehonderdvijftig zielen en het is eigenlijk nog nauwelijks ontdekt door onze zomerse toeristen.

We grazen nu door de groene grasvlakten en we kauwen op de hemelsblauwe bespiegelingen van een koe. We ruiken het eeuwenoude voorjaar en we voelen de tijdloze weidsheid in dit fotobeeld. Ook zien we de sublieme artistieke vanzelfsprekendheid, waarmee Silvi de werkelijkheid reflecteert: Zoals voor een koe de realiteit van gedachteloze vegetatie vanzelfsprekend is bij water, weide, lentebries. Het beeld is natuurlijk gevangen door deze fotografe, in een authentiek Hollands Meesterwerk.    

S.M.H. Zeeland Fotografie (2015)

Koningin van de kust  Koningin van de kust is Silvi de Lange van Brouwershaven, met haar fantastische fotografie, die keer op keer de Zeeuwse kust vangt in gouden glorie, op fabelachtige wijze. Steeds vaker laten haar foto’s Instagram en Twitter exploderen, met volgers tot zelfs in Italië en China. Ook op Facebook, Google+, Pinterest, Flickr, FineArtAmerica en Cameraland.nl geniet zij inmiddels veel waardering en naamsbekendheid. Zij is tegelijkertijd vorstin, zeegodin en schone waardin: Deze ondernemende dame runt tevens een sfeervol en gastvrij Bed & Breakfast “Havenlust” in het pittoreske Brouwershaven, samen met haar (destijds) partner Scott.

Zicht op Media

Het koninkrijk van onze Silvi reikt helemaal tot aan de horizon en ze laat haar gasten gratis meegenieten. We proeven dit in haar foto’s, die passie in elke opgediende zandkorrel en in elke vrije vleugelslag van de krijsende zeemeeuwen, die ze vangt in haar lens. In haar filosofie regeert de kunst van nieuwe rijkdom simpelweg door samen delen – en dat is wat Silvi op sympathieke, kordate wijze steeds weer in de praktijk brengt, ze deelt haar oogverblindende fotokunst veel en graag, met al haar volgers.

En ook in dit beeld, met een avondblauwe, majestueuze wolkenpartij, laat het licht zich opnieuw beschrijven in slechts drie woorden: Reflectie van grootsheid.

S.M.H. Zeeland fotografie (2015)

Het Westerlicht van Silvi

Het vertrouwde Westerlicht, de vuurtoren van Nieuw-Haamstede, vormt de omslagfoto op de Facebookpagina van Scott en Silvi’s Bed and Breakfast Havenlust (destijds) in Brouwershaven. Het is één van de schitterende beelden van multitalent en fotografe Silvi de Lange. Deze vuurtoren is iets minder dan twee eeuwen geleden gebouwd op Schouwen-Duiveland.

De rood-witte spiraalvormige beschildering is pas een eeuw later aangebracht, als waarschuwing voor laagvliegende vliegtuigen. Deze toren reikt drieënvijftig meter hoog boven het maaiveld en heeft een lichthoogte van zo’n achtenvijftig meter boven zeeniveau; hiermee is de toren één van de hoogste vuurtorens van Nederland. Het licht reikt wel dertig zeemijlen ver en de vuurtorenlantaarn heeft een lichtsterkte van wel 5,2 miljoen fietslampjes.

Het vuurtorenbankbiljet uit het guldentijdperk was tweehonderd vijftig gulden waard en dat zag er in alle opzichten uit als een fijn cadeau. De schitterende beelden van Silvi de Lange worden door een groot publiek ook ervaren als een geschenk, haar foto’s zijn dan ook werkelijk cadeautjes!

Het lichthuis is verlaten, de vuurtorenwachters zijn weg, maar de toren is nog altijd een baken aan de kust: Het Westerlicht, naar zee gericht, felverlicht, de nachtlamp van de eilanders. Bij de toren, in de duinen, op het strand en op de paden gaat Silvi op jacht, ze vangt de beelden en ze tekent met licht de dag en de nacht. Ze deelt haar oogst genereus met alle wandelaars en jutters en die blijven maar verlangen naar meer en meer van haar fotokunst.

De rijzende zon van Zeeland

De rijzende zon van Zeeland is onbetwistbaar fotokunstenares Silvi de Lange. Haar fantastische fotografie wordt zeer gewaardeerd, niet alleen in Zeeland, maar tot ver over de Zeeuwse wateren. Ze heeft zelfs fans aan de overkant van diverse oceanen, getuige haar enthousiaste volgers op Facebook, Twitter en Instagram! Zonsopgangen en zonsondergangen van De Lange hebben dan ook werkelijk een betoverende gloed. Dit is mijns inziens precies datgene, wat een ware artiest kenmerkt: Authenticiteit, vakmanschap en een wolkje magie.

S.M.H. Zeeland Fotografie (2015)

Silvi en haar (destijds) partner Scott zijn op verschillende manieren echte Ambassadeurs voor de provincie Zeeland. Hun Bed & Breakfast aan de Oude Haven van Brouwershaven biedt gastvrij onderdak aan reizigers van ver en van ‘hier’ – van Zeeland tot Nieuw-Zeeland aan de andere kant van de wereld.

In een oud poëziealbum staat een versje, dat mijn moeder ooit voor me schreef. Dit versje verwoordt een van mijn belangrijkste leefregels. Zoek steeds naar het Goede, het is in ieder mens. Dat die Kracht je behoede, dat is slechts mijn wens – Als ik de foto’s van Silvi zie, dan voel ik iets van die grootsheid en liefde, die ieder mens bezielen wil.

De zon komt op en de zon gaat weer onder. De vogel vliegt boven de bergen van wolken… en het gaat er niet om, wie je was, of waar je was. Het gaat erom, waar je naar toe wilt. Het gaat erom, waar wij mensen naar toe willen en dat we dat van elkaar willen zien.

S.M.H. Zeeland Fotografie (2015)

Lichtjager van Zeeland

Antonia: Silvi, het zou mooi zijn als jouw foto landelijk geplaatst zou worden, toch?

Silvi: Haha… #durftevragen. Inderdaad. Zicht op Media is inderdaad groot…

Antonia: Waar wachten we dan nog op? Ik zeg #doen #zichtopmedia

Silvi: Ik wacht altijd op het beste licht, het mooiste licht… het meest unieke…

Silvi: Kijk, bij deze foto kwam na zware storm toch nog de zon tevoorschijn.

Antonia:  Geweldig, Silvi… Supermooi.

Zich op Media (2015)

Silvi:  Ik stuur je een origineel formaal, wacht even…

Antonia: Hoe krijg je het voor elkaar, elke keer weer, Silvi! #wauwwatmooi!

Silvi: Natuurlijk bewerk ik foto’s, maar het licht moet er zijn.

Antonia: Je balans en je gevoel voor schoonheid vind ik perfect.

Silvi: We zijn gewoon altijd op pad, lopend of op de fiets. Gisteren bijvoorbeeld… Het leek niets bijzonders te worden, maar na een paar minuten kwam de zon… heel even maar. Er waren zulke mooie golven… Het licht was speciaal…

Antonia:  Vandaar dat je de naam MOMENTUM hebt gekozen op Twitter?

Silvi: Haha… ja, dat klopt. MOMENTUM.

Antonia:  Magic Momentum… Je tovert met licht!

Silvi:  Ik wacht op het unieke licht.

Antonia: Je jaagt op licht! #Silvithelighthunter

Silvi: Het had te maken met storm deze keer, met de overgang naar ander weer. Het gaat eigenlijk om extremen, zoals het weer bij volle maan. Dat is een goed voorbeeld.        

Antonia: Een Zeeuwse Jachtgodin. Mooi voorbeeld inderdaad.

Silvi:   Het gaat om positiviteit. Kun je even op Instagram kijken?

Antonia: Je nieuwe logo? Je IG foto’s zijn ook adembenemend mooi in elk geval!

Silvi:  En check Canon. Canon Nederland. Canon Europa.

Antonia:  Ik heb het gezien: Super, Silvi! #Canon.

Silvi: Mijn nieuwe Samsung S6 is qua camera ook top hoor…

Antonia: Het gaat erom wat je ermee doet hè, met al die mooie apparatuur #Samsung…

Silvi: Wat ga jij eigenlijk schrijven bij de foto van de maand?

Antonia:  Iets filosofisch, denk ik, iets positiefs natuurlijk, maar eigenlijk spreken jouw beelden voor zich. Het zijn kunstwerken, elke nieuwe foto, elke keer weer.

Antonia:  Waar ben je nu?

Silvi:   Buiten. Er is nog steeds licht.

Antonia:  Vergeet het niet te vragen, Sil. Gewoon doen.

Antonia: Goede Jacht!

S.M.H. Zeeland Fotografie

Silvi’s Shining New Life

In the name of Love, zo zong de zanger van U2 recentelijk het nummer Pride, in het Antwerpse sportpaleis tijdens een aantal regenachtige oktoberdagen. Gisteren nog. Ik ben fan van U2, van Bono, van de gitarist, van de drummer en de bassist… Een man kwam, in the name of Love , u kent het verhaal (of een variatie ervan) vast en zeker wel… en als ik naar Silvi’s foto’s kijk, dan zie ik hem wandelen, die man. Rustig fantaseer ik hem in haar foto’s, richting de zon, over haar oneindige stranden en haar grenzeloze Zeeuwse luchten. Ik ben ook fan van Silvi, maar dat wist u al!

 Silvi’s Shining New Life straalt van Facebook, Twitter, Instagram, Hootsuite, Google + en haar foto’s worden massaal gedeeld. Wat maakt U2 zo populair, na al die jaren? En wat maakt Silvi zo populair, een pittige dame van middelbare leeftijd, een artiest pur sang? Ze is natuurlijk een personality met een hoofdletter: Personality. Net als Bono, met zijn nieuwe haar: wat oudere rockers, maar ze rocken en hoe!

Ik denk, dat ik weet waarom: Ze dragen dezelfde boodschap uit. Silvi’s foto’s zijn beelden van Liefde. In the name of Love. One Love. Een Liefde, waarbij we elkaar moeten dragen, omdat we niet hetzelfde, maar allemaal anders zijn. Silvi’s Shining New Life is gewoon ons nieuwe leven, een leven om te delen, met z’n allen.

Als ik denk aan wat Bono zingt en wat Silvi de Lange en Scott Maarten Hefti fotograferen, dan vertaal ik het als volg: Stel je voor: de wereld land en zee, de mensheid een volk vol kleur en achter elke deur

Liefde het enige geloof.

2015